Wetenswaardigheden over de Dode Zee-rollen

Wetenswaardigheden over de Dode Zee-rollen - Wat was de invloed op de godsdiensten?
Wanneer we de feiten over de Dode Zee-rollen bestuderen, is het belangrijk om op te merken dat deze rollen vaak de belangrijkste tekstuele ontdekking uit de moderne geschiedenis worden genoemd. Ze werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in elf grotten aan de noordwestelijke kust van de Dode Zee in Israël. Dit is een droog gebied dat zich ongeveer 20 kilometer ten oosten van Jeruzalem en 400 meter onder zeeniveau bevindt.

De Dode Zee-rollen zijn de restanten van ongeveer 825 tot 870 rollen, die uit tienduizenden afzonderlijke fragmenten bestaan. De Dode Zee-rollen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: Bijbels en niet-Bijbels. De rollen bevatten fragmenten van elk boek van het Oude Testament (de Hebreeuwse canon), met uitzondering van het boek Ester. Onder de rollen bevinden zich 19 fragmenten van Jesaja, 25 fragmenten van Deuteronomium en 30 fragmenten van de Psalmen. De bijna volledig intacte "grote Jesaja-rol", die enkele van de opvallendste Messiaanse profetieën bevat, is 1000 jaar ouder dan enige andere kopie van het boek Jesaja.

Op basis van verschillende dateringsmethoden hebben onderzoekers geconcludeerd dat de Dode Zee-rollen ergens in de periode tussen 200 voor Christus en 60 na Christus werden geschreven. De meeste Bijbelse manuscripten, inclusief het boek Jesaja en de Psalmen, werden niet later geschreven dan 100 voor Christus.

Wetenswaardigheden over de Dode Zee-rollen – Fenomenaal bewijs
Daarom hebben de Dode Zee-rollen een revolutie teweeg gebracht in de tekstkritiek van het Oude Testament. Het is fenomenaal te noemen dat de gevonden Bijbelse teksten van de Dode Zee-rollen bijna volledig overeenkomen met de hedendaagse vertalingen van het Oude Testament. Dit is belangrijk omdat we nu absoluut bewijs hebben dat de Messiaanse profetieën in het Oude Testament ongetwijfeld al bestonden - en in de huidige vorm bestonden - vóórdat Jezus deze aarde bewandelde.

Lees nu meer over de Dode Zee-rollen!