Hoe werkt DNA?

Hoe werkt DNA?
Hoe werkt DNA? Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven. Ze zijn essentieel voor de bouw, de groei en reparaties van levende cellen. Eiwitten bestaan uit aminozuurmoleculen die vergelijkbaar zijn met de letters van het alfabet. Als de letters op een zinvolle manier gerangschikt zijn, vormen ze een betekenisvolle tekst (bijvoorbeeld: "water is nat"). Maar als de letters niet correct gerangschikt zijn, dan volgt er alleen maar onzin ("ntrs ieta wa").

Een geschreven woord bestaat uit letters die in een nauwkeurige volgorde zijn gerangschikt. Ook aminozuren moeten in een heel precieze volgorde worden gerangschikt om een eiwit te maken. Eiwitten worden gevormd door ketens van aminozuren. Deze samengevoegde ketens vormen samen een structuur die geprogrammeerd is door de specifieke volgorde van de aminozuren.

Het menselijke lichaam heeft op zijn minst 30.000 verschillende eiwitten, elk met een verschillende combinatie van de twintig verschillende aminozuren (twintig letters die vergelijkbaar zijn met de 26 letters van ons alfabet). De functie van elk eiwit wordt bepaald door de driedimensionale vorm van het eiwit, die op zijn beurt bepaald wordt door de volgorde van de aminozuren.

Hoe werkt DNA? - De genetische code
De aanwijzingen voor de sequenties van de aminozuren bevinden zich in de dubbele spiraal van het DNA (de genetische code). Het DNA-molecuul bepaalt dus de structuur en de functie van alle eiwitten, die zelf weer de structuur en de functie van elke cel bepalen. De genetische code in de dubbele spiraal van het DNA-molecuul is een verbazingwekkend digitaal informatiesysteem met zijn eigen ingebouwde taalconventie.

De bouwplannen die in het DNA zitten opgesloten zijn essentieel. Aminozuren kunnen zichzelf niet samenstellen. Maar dit is een kip-en-eiprobleem: wat was er eerst, DNA of eiwitten? Eiwitten kunnen niet zonder DNA gevormd worden, maar toch bestaat het DNA zelf uit eiwitten!

De dubbele spiraal van het DNA - Lees verder!